WISCONSIN - Araştırmalarında, farelere orta yaştan (14 ay) yaşlılığa (30 ay) geçtikleri süreç boyunca “resveratrol” adı verilen bileşiği düzenli olarak aldıkları bir diyet uygulayan ABD’nin Wisconsin Üniversitesi bilimadamları, farelerin yaşlanmayla ilgili genetik aktivitelerinde değişim yaşandığını gözlemledi.
Bu gözlemin, kontrol grubu olarak tasarlanan ve düşük kalorili bir diyete tabi tutuldukları için yaşlanmaları yavaşlayan farelerin yaşadıkları yapısal değişikliklerle örtüşürtüğü görüldü.
Araştırma grup başkanı Tomas Prolla, resveratrol adlı bileşiğin, kalori sınırlamasında olduğu gibi, kalp fonksiyonlarında yavaşlamayı büyük ölçüde durdurduğunu ifade etti.
BİLİM ADAMLARI GENÇLİK İKSİRİNİ ARIYOR
Bir zamanlar mitik gençlik iksirini aradığı söylenen İspanyo Juan Ponce de Leon gibi, bilim adamları da genç kalmanın sırrını çözmeye çalışıyor.
Özellikle üzüm ve kırmızı şarapta bol miktarda bulunan resveratrol, bilim adamlarının olduğu kadar, bu madde üzerinde araştırmalar yapan Sirtris Pharmaceuticals Inc. adlı firmaya 720 milyon dolar fiyat teklif eden GlaxoSmithKline gibi ilaç sektörü devlerinin de ilgisini çekiyor.
RESVERATROL MEYVE SİNEKLERİ ÜZERİNDE DE ETKİLİ
Çeşitli üniversite laboratuarlarında yapılan araştırmalar, bu bileşiğin, meyve sineklerinde ve solucanlarda yaşam süresini uzattığı ve yağ oranı yüksek diyetlerle beslenen farelerin erken ölmelerini engellediğini ortaya koydu.
Prof. Prolla ve ekibinin gerçekleştirdiği araştırma, geçmiş çalışmalara göre daha az resveratrol kullansa da, bileşiğin yaşam süresini uzatıcı etkisi gözlemlenebildi.
EN İYİ SONUÇ KALPTE
Bilim adamları, kalp, beyin ve kaslar üzerinde denenen bileşiğin en iyi sonucu kalpte verdiğini, fakat diğer dokular üzerinde de olumlu etkilerinin gözlendiğini belirtti.
Fakat yine de Prof. Prolla, bilim dünyasını şaşırtan bu gelişme ile ilgili olarak temkinli olmak gerektiğini, ve farelerde iyi sonuç veren bu bileşiğin, insanlarda aynı etkiyi yaratmama ihtimalinin - düşük de olsa - bulunduğunu belirtti.